Znanje procesa lijevanja automobila i trend razvoja tehnologije lijevanja

1. Pravac razvoja automobilskih odlivaka

1.1 integrisani dizajn automobilskih odlivaka

Uz uštedu energije automobila i smanjenje troškova proizvodnje, nastavljaju se povećati, u potpunosti iskoristiti prednosti lijevanja, originalnog štancanja, zavarivanja, kovanja i lijevanja koji formiraju nekoliko dijelova, kroz razumni dizajn i optimizaciju konstrukcije, kako bi se postigao integrisani dijelovi livenja Formiranje može efikasno smanjiti težinu delova i smanjiti nepotrebnu obradu procesa, kako bi se postigao težina delova i visokih performansi.

Razvojni trend integracije livenja automobila je očigledniji u razvoju odlivaka od neželjenih legura. Da bi se u potpunosti iskoristio proces livenja za postizanje karakteristika kompleksne strukture odlivaka, postojao je integrisani dizajn vrata,

Skelet sjedišta, skelet dashboard-a, prednji ram i zaštitni zid, čija je veličina znatno veća od trenutno proizvedenih odlivaka, zahtijeva proizvodnju od 4 000 do 5 000 t ili čak većih mašina za livenje livenih tonaža.

1.2 težina automobilskih odlivaka

Kako bi se osiguralo snagu i sigurnost automobila pod pretpostavkom automobila što je više moguće smanjiti kvalitet pripreme, postići laganu težinu, time povećavajući snagu automobila, smanjiti potrošnju goriva i smanjiti zagađenje izduvnih gasova. Smanjivanje automobila od 100 kg na 100 grama, potrošnja goriva od 100 km može se smanjiti za 0.3 ~ 0.6 L, ako se smanji težina vozila od 10%, efikasnost potrošnje goriva može se povećati za 6% do 8%. Uz potrebe zaštite životne sredine i očuvanja energije, težina automobila postala je svetski trend razvoja automobila, težina automobilskih odlivaka postala je jedan od važnih pravaca razvoja automobilskih odlivaka.

1.2.1 Lagani dizajn odlivaka od automobila

Za ukupni sigurnosni faktor odlivaka, jednak dizajn debljine je jedna od glavnih metoda dizajna za automobilske odlivke. Međutim, glavni nedostatak jednakog dizajna debljine jeste to što strukturne performanse ne mogu biti u potpunosti iskorišćene, a težina livenja je povećana. Koristeći CAE analizu, optimizaciju topologije i druga sredstva za optimizaciju dizajna delova, tako da delovi vrednosti napona različitih delova bliskih različitim delovima debljine zida nisu u skladu, mali dijelovi tanjih debljina materijala ili ne da smanjuju materijal težina. Uzimajući u obzir oblikovanje livenja može postići oblikovanje odliva složene strukture, možete postići različite nepravilne oblike preseka. Dizajn, korišćenje CAE-a ili optimizacija topologije i druge metode stresne analize delova. Prema raspodeli sile, odrediti oblik delova i specifičnu debljinu lokalnog materijala. Kroz armaturu za livenje, rupice za kopanje i zadebljanje, mogu znatno smanjiti težinu delova.

1.2.2 Odlivci od lake legure

Upotreba aluminijuma i magnezijuma i drugih materijala lake lake legure predstavljaju glavne mjere gubitka težine trenutnih proizvođača automobila. Gustina aluminijuma je samo 1/3 čelika i ima odličnu otpornost na koroziju i duktilnost. Gustina magnezijuma je manja, samo 2/3 aluminijuma, odlična u uslovima livenja visokog pritiska. Snaga specifična za aluminijum i magnezijum (odnos snage i kvaliteta) su prilično visoki, smanjivanje težine, poboljšanje efikasnosti goriva igra odlučujuću ulogu. Američka auto industrija u poslednje dve godine radi poboljšanja konkurentnosti, uz značajno korišćenje odliva od aluminijuma i magnezijuma i integrisanog livenja je blisko povezana.

1.2.3 Visoke performanse automobilskih odlivaka

Poboljšati performanse materijala, tako da težina jedinica može izdržati veća opterećenja, jedan je od načina za efikasno smanjenje težine odlivaka. Odlivci od stent-a predstavljaju značajan deo odlivaka, a razvoj odlivaka takođe je postao jedan od fokusa. Kroz toplotnom tretmanu i drugim merama za promenu materijalnih mikrostruktura, čime se povećava čvrstoća dijelova, čvrstoća ili žilavosti, može efikasno smanjiti težinu delova.

Izotonično ugušeno nodularno gvožđe poboljšava se ne samo čvrstoća čelika od običnog čelika, a gustina je niža od čelika, gustina od 7,1 g / cm3, dok je gustina čelika od 7,8 g / cm3 široko preporučljiva godina, materijal Upotreba izotermičkog kaljenja duktilnog gvožđa, u istoj veličini livenja pod uslovima svetlosti, 10% lakša od čelika. Kompanija Dongfeng Motor u određenoj vrsti komercijalnih vozila koristila se za hlađenje livenog gvožđa od čelika,

A za izotermalne gašenje duktilnih gvožđa komadiće visoke čvrstoće karakteristika 14 dijelova za suspenziju u redizajn stručnog foruma. Tabela 1 je upotreba izotermičkog kaljenja nodularnog gvožđa nakon zamene lakog efekta, smanjenja ukupne težine od skoro 40%, efekat je značajan. Treba napomenuti da efekat male težine u Tabeli 1 nije samo zamena materijala, već i doprinos lakog dizajna. Uopšte, zamjena materijala za automobilske odlivke često je praćena laganim dizajnom dijelova.

U legure aluminijuma i legure magnezijuma, odlivci takođe koriste visoke čvrstoće visoke čvrste materije za zamenu originalnog gubitka težine legure lake legure na osnovu primjene materijala visokih performansi za dodatni gubitak težine, General Motors korporacija Sjedinjenih Država, koja će zamijeniti visoku -proizvodljivost AE44 legura Originalna legura aluminijuma, upotreba metoda livenja visokog pritiska podkonstrukcije proizvodnje, u gubitku težine aluminijumske legure na osnovu daljeg mršavljenja 6 kg.

2. Pravac razvoja automobilske tehnologije livenja

2.1 Tehnologija proizvodnje odlivaka u obliku kompleksa tankih zidova

Uz razvoj automobilske industrije i potražnju za uštedom energije i smanjenjem emisije, težina delova automobila sve više postaje sve lakša. Kroz tankoslojni dizajn, to je važan razvojni pravac blok motora. FAW Casting Co., Ltd. za FAW Volkswagen proizvodnju lijevog gvožđa, na primjer, rana proizvodnja 06A cilindra zid debljine 4,5mm ± 1,5 mm, EA111 cilindar zid debljine 4 mm ± 1 mm, trenutne mase proizvodnje EA888Evo2 cilindar debljina zida 3,5 mm ± 0,8 mm, struktura proizvoda sledeće generacije EA888Gen.3 cilindra je složenija, a debljina zida od samo 3mm ± 0,5 mm je najtanji sivi liv. U masovnoj proizvodnji, postoje neki problemi kao što su polomljeno jezgro, drift jezgro i debljina zida fluktuiraju. Međutim, kontrolisanje kvaliteta jezgra i peska, ali ne može zadovoljiti zahtjeve za proizvodnju cilindara EA888Gen.3, mora se koristiti kao cijela grupa procesa sipanja jezgre.

2.2 Tehnologija proizvodnje velikih strukturnih delova aluminijum-magnezijumske legure

Uz rastuću potražnju za uštedom energije, zaštitom životne sredine i smanjenjem troškova, veliki strukturni lijevanje aluminijum-magnezijih legura postaje važan razvojni trend, a njegova tehnologija proizvodnje postala je aktuelni razvoj vrućih tačaka. U ovom trenutku, glavna proizvodna tehnologija velikih strukturnih dijelova aluminijum-magnezijumske legure je livenje visokog pritiska, livenje od ekstruzije i livenje pod niskim pritiskom. Kao efikasnost proizvodnje livenja visokog pritiska, kvalitet proizvoda postao je glavni proizvodni proces, razvoj njegove proizvodne tehnologije je uglavnom koncentrisan u procesu livenja visokog tlaka, lako se uvlači, lako se stvori stomata unutar livenja, ne može problemi sa toplotnim tretmanom.