Trend razvoja tehnologije i procesa razvoja livenja automobila

Otprilike 15% do 20% auto delova su odlivci proizvedeni različitim metodama livenja. Ovi odlivci su uglavnom ključne komponente elektroenergetskog sistema i važnih strukturnih komponenti. Trenutno razvijene zemlje Evrope i Sjedinjenih Američkih Država razvijaju tehnologiju proizvodnje livenja automobila, kvalitet proizvoda je dobar, visoka efikasnost proizvodnje, zagađenje životne sredine. Livenje sirovih i pomoćnih materijala formirano je serijom i standardizacijom, čitav proizvodni proces je postignut mehanizacija, automatizacija i inteligencija. Ove zemlje uglavnom koriste digitalnu tehnologiju za poboljšanje nivoa dizajna procesa lijevanja, odlazeći stopom otpada od oko 2% do 5%, i uspostavio je multinacionalni servisni sistem i podršku mrežnoj tehnologiji. Nasuprot tome, iako je kineski automobilski odliv veći proizvod, ali većina njih je niska dodatna vrijednost i nizak tehnički sadržaj, struktura je relativno jednostavna crna odlivaka, a jaz između inostranog nivoa. U ovom članku se uglavnom govori o pravcu razvoja automobilske tehnologije livenja i automobilske tehnologije iz razvojne potražnje za uštedom automobila i zaštite životne sredine.

1. Pravac razvoja automobilskih odlivaka

1.1 integrisani dizajn automobilskih odlivaka

Uz uštedu energije automobila i smanjenje troškova proizvodnje zahtevi i dalje povećavaju, u potpunosti iskorištavaju prednosti lijevanja, originalnog štancanja, zavarivanja, kovanja i lijevanja koji čine nekoliko dijelova, kroz razumni dizajn i optimizaciju strukture, kako bi se postigli integrirani dijelovi livenje formiranja, može efikasno smanjiti težinu delova i smanjiti nepotrebnu obradu procesa, kako bi se postigao težina delova i visokih performansi.

Razvojni trend integracije livenja automobila je očigledniji u razvoju odlivaka od neželjenih legura. Da bi se u potpunosti iskoristio proces livenja kako bi se postigli karakteristike proizvodnje složenih strukturnih odlivaka, integrisani su dizajn panela vrata, skeleta sjedala, skeleta na kontrolnoj tabli, prednjeg rama i integrisanog dizajna odlivaka visokog pritiska, veličina je značajno veća od trenutne proizvodnje Casting, potreba za 4000 do 5000 t ili čak veću tonažnu mašinu za proizvodnju.

1.2 težina automobilskih odlivaka

Kako bi se osiguralo snagu i sigurnost automobila pod predviđanjem automobila što je više moguće smanjiti kvalitet pripreme, postići laku, čime povećava snagu vozila, smanjuje potrošnju goriva i smanjuje zagađenje izduvnih gasova. Kvalitet vozila je smanjen za 100 kg i potrošnja goriva na 100 km može se smanjiti za 0,3 do 0,6 L. Ako se težina vozila smanji za 10%, efikasnost goriva može se povećati za 6% do 8%. Uz potrebe zaštite životne sredine i očuvanja energije, težina automobila postala je svetski trend razvoja automobila, težina automobilskih odlivaka postala je jedan od važnih pravaca razvoja automobilskih odlivaka.

2. Pravac razvoja automobilske tehnologije livenja

Tehnologija proizvodnje tankih zidova odlivaka kompleksne strukture

Uz razvoj automobilske industrije i potražnju za uštedom energije i smanjenjem emisije, težina delova automobila sve više postaje sve lakša. Kroz tankoslojni dizajn, to je važan razvojni pravac blok motora. FAW Casting Co., Ltd. za FAW Volkswagen proizvodnju lijevog gvožđa, na primer, rana proizvodnja 06A cilindra zid debljine 4,5mm ± 1,5 mm, EA111 cilindar zid debljine 4 mm ± 1 mm, trenutne mase proizvodnje EA888Evo2 cilindar zid debljine 3,5 mm ± 0,8 mm, struktura proizvoda sledeće generacije EA888Gen.3 cilindra je složenija, a debljina zida od samo 3mm ± 0,5 mm je najtanji sivi livni cilindar. U masovnoj proizvodnji, postoje neki problemi kao što su polomljeno jezgro, drift jezgro i debljina zida fluktuiraju. Međutim, kontrolisanje kvaliteta jezgra i peska, ali ne može zadovoljiti zahtjeve za proizvodnju cilindara EA888Gen.3, mora se koristiti kao cijela grupa procesa sipanja jezgre.

2.2 Tehnologija proizvodnje velikih strukturnih delova aluminijum-magnezijumske legure

Uz rastuću potražnju za uštedom energije, zaštitom životne sredine i smanjenjem troškova, veliki strukturni lijevanje aluminijum-magnezijih legura postaje važan razvojni trend, a njegova tehnologija proizvodnje postala je trenutna razvojna tačka. U ovom trenutku, glavna proizvodna tehnologija velikih strukturnih dijelova aluminijum-magnezijumske legure je livenje visokog pritiska, livenje od ekstruzije i livenje pod niskim pritiskom. Kao efikasnost proizvodnje livenja visokog pritiska, kvalitet proizvoda postao je glavni proizvodni proces, razvoj njegovih tehnologija proizvodnje koji se fokusira na proces livenja visokog tlaka, lako se uvlači, lako se formira pore, ne može zagrijavati probleme u tretmanu.

2.3 Tehnologija lijevanja preciznog liva

Obično se naziva precizno livenje automobilskog livenja uglavnom odnosi na otklanjanje tehnologije kalupa i investiranja. Sa razvojem tehnologije za livenje automobilskog livenja, precizno oblikovanje livenja je neka vrsta metoda formiranja livenja. Odlivci proizvedeni ovim metodom formiranja mogu se direktno koristiti bez sečenja ili sečenja. Sa poboljšanjem preciznosti veličine livenja, tehnologija lijevanja preciznih formiranja razvijena je u posljednjih nekoliko godina, a razvijena je i niz novih metoda lijevanja, kao što su precizno livenje pijeska, lijevanje pjenastog lima, kontrola pritiska i pritisak. Metoda za lijevanje Coswortha razvila je Velika Britanija pomoću kombinacije cirkonijevog jezgra jezgra i kontrolisana elektromagnetnom pumpom. Uspešno se koristi za masovnu proizvodnju cilindara aluminijumske legure i pojavio se u mnogim varijantama procesa, kao što su livenje niskim pritiskom umesto elektromagnetnog livenja i drugih procesa. Upotreba ove vrste postupka livenja može da stvori debljinu zida od 3,5 ~ 4,0 mm cilindar aluminijumske legure, trenutna preciznost livenja peska u ime procesa.

U procesu livenja visokog tlaka razvijen je na osnovu vakuumskog livenja, kiseoničnog livenja, polutvrdog metalnog reološkog ili tiksotropnog procesa livenja, koji je dizajniran da ukloni kvarljive lijevove, poboljša unutrašnji kvalitet i proširuje primjenu ljevaoničkih aplikacija. U postupku ekstruzionog livenja, talina se puni i ojača pod pritiskom i ima prednosti glatkog, bez metalne prskanja, manjeg gubitka oksidacije metalnih tečnosti, uštede energije, sigurnog rada i nedostataka otvora za lijevanje. Aluminijumska legura visokih performansi koja razvija i primjenjuje širok spektar aplikacija.

Stalni rast proizvodnje automobila zahtijeva proizvodnju livenja na visokokvalitetne, odlične performanse, u blizini neto oblika, višestruke vrste, nisku potrošnju, niske troškove. Kao vozilo od oko 15% do 20% delova su odlivci. To zahteva industriju livenja da nastavi da koristi razne nove tehnologije, nove materijale za poboljšanje ukupnog nivoa lijevanja. Tehnologija livenja preciznog livenja može da zadovolji gornje zahteve odlivaka iz automobila, a njegove primene će pokrivati ​​i različite postupke livenja automobilskih odlivaka.

Kako bi zadovoljili sve zahtevnije propise o životnoj sredini, automobili se kreću ka maloj težini. Smanjena težina vozila za 10%, potrošnja goriva može se smanjiti za 5,5%, ekonomičnost potrošnje goriva može se povećati za 3% do 5%, a smanjenje emisije za oko 10%. Primena od aluminijuma i magnezijuma i drugih odlivaka od obojenih legura, razvoj velike složene strukture integriranih odlivaka i široka primjena tehnologije precizne livene livenja je postizanje glavnog načina smanjivanja težine odlivaka iz automobila. Zbog toga se zahteva široka upotreba digitalnih tehnologija na bazi visoko kvalitetnih livenih materijala, opreme za automatizaciju, kao što su širok spektar sredstava za postizanje razvoja i proizvodnje automobilskih odlivaka kako bi se zadovoljile potrebe savremene automobilske industrije.