Trend razvoja automobilske tehnologije livenja i lijevanja

Trend razvoja automobilske tehnologije livenja i lijevanja

Livenje je jedno od najstarijih metoda formiranja metala, a oko 15% do 20% auto delova su odlivci proizvedeni različitim metodama livenja. Ovi odlivci su uglavnom ključne komponente elektroenergetskog sistema i važnih strukturnih komponenti. Trenutno su razvijene zemlje Evrope i Sjedinjenih Američkih Država, tehnologija proizvodnje livenja automobila napredna, dobar kvalitet proizvoda, Automobilsko livenje visoke efikasnosti proizvodnje, zagađenje životne sredine. Livenje sirovih i pomoćnih materijala formirano je serijom i standardizacijom, čitav proizvodni proces je postignut mehanizacija, automatizacija i inteligencija. Ove zemlje generalno koriste digitalnu tehnologiju za poboljšanje nivoa dizajna procesa lijevanja, čineći stopu otpada od oko 2% do 5%, i uspostavio je multinacionalni servisni sistem i podršku mrežnoj tehnologiji. Nasuprot tome, iako je kineski automobilski odliv veći proizvod, ali većina njih je niska dodatna vrijednost i tehnički sadržaj, struktura je relativno jednostavna crna odlivaka, a jaz između inostranog nivoa. Ovaj članak uglavnom iz zaštite životne sredine automobila i zaštite životne sredine i drugih aspekata razvojnih potreba, govori o pravcu razvoja automobilske tehnologije i razvoja automobilske tehnologije.

Livenje pod pritiskom koje se naziva lijevanje, Automobilsko lijevanje pod određenim pritiskom za pravljenje napunjenog taložnog šupljine, livenje tkiva gustih, visokih mehaničkih svojstava, preciznosti veličine, male margine obrade. Prema nivou pritiska može se podijeliti na lijevanje niskim pritiskom i livenje visokog pritiska u dvije kategorije, a visoki troškovi kalupa, posebno za proizvodnju automobila od visokog obima, visoke efikasnosti, ukupni troškovi su vrlo mali. Trenutno, skoro sva grana prenosa automobila, lupa kvačila, školjka pumpe, školjka karburatora, upravljača itd. Su livenje aluminijskog liva.

Glavni parametri procesa livenja su sila pritiska, specifični pritisak, brzina punjenja topljenja, vreme punjenja, vreme držanja, temperatura taljenja i temperatura kalupa. Budući da se taloženje u visokoj temperaturi, visoku brzinu, pod visokim pritiskom, neizbezno će biti uključeno u gas, tako da je razvijen niz novih procesa, kao što su metoda vakuumskog lijevanja, metoda kaljenja punjene kiseonikom, (preciznost) metoda livenja metala (poznata i kao Acumrad metoda koja je akuratna, brza, gusta), metod niske brzine punjenja srednjeg pritiska (NDC), ne predstavljaju novu tehnologiju neporoznog lijevanja . Stoga, prema karakteristikama livenog uzorka naučna kontrola parametara procesa, racionalni dizajn i proizvodnja kalupa (uključujući sistem za pražnjenje, prekrivajući sistem izduvnih gasova, sistem za hlađenje kalupa, grejanje kalupa i sistem kontrole ravnoteže), koriste odgovarajuću tehnologiju premaza i prskanja. Temperatura i toplotna ravnoteža umrele su najvažniji uslovi za realizaciju visokokvalitetnog livenja, Automobilsko livenje za opće livenje, kako bi se uklonila površina temperature livenja kalupa ploče taloga plamena od oko 40%.